Kommunlicens

Stava Rex och Spell Right

Kungsbacka har kommunlicens med s.k serviceavtal på Stava Rex och Spell Right. Det innebär bland annat att kommunens pedagoger och elever har tillgång till dessa även hemma. Programmen finns för nedladdning på Software Center i datorn. Användarnamn och lösen har skolans IKT-pedagog .

Oribi instruktionsfilm Stava Rex 

stava rexStava Rex

Stava Rex är ett rättstavningsprogram som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text, speciellt utvecklat med tanke på personer med dyslexi. Programmet hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram.

Kom igång med Stava Rex

text stava rex

Spell RightSpell Right

Witch eller which? Nu kan du som kämpar med stavningen och dessutom skriver på ditt andra språk, engelska, äntligen få kvalificerad hjälp. SpellRight 2 är ett rättstavningsprogram speciellt utvecklat med tanke på personer med dyslexi. Programmet hittar och rättar fel avsevärt bättre än vanliga rättstavningsprogram.

Kom igång med SpellRight

Vital

ViTal är ett verktyg som gör läsning och skrivande mer tillgängligt för alla, oavsett behov. Med hjälp av en digital röst som läser upp det som står skrivet på skärmen så har användaren hela tiden en personlig berättare vid sin sida. Vital hittar du i Soft ware center i datorn.

Du kan uppdatera Vital på Frölunda datas hemsida. Gå in under ladda ner uppdateringar och välj nerladdningslänk.

Talande tangentbord

Med Talande Tangentbord återges ett bokstavsljud för varje bokstavstangent som trycks ned på tangentbordet. I t. ex ordbehandlingprogram “hör” du vilken bokstav du trycker ner – en suverän förstärkning vid skrivning av text på datorn

Man kan själv uppdatera Vital på Frölunda Datas hemsida. Under rubriken ladda ner uppdatering.

Skolstil

Skolstil

Skolstil består av två delar. En del där man kan skapa skrivövningar till eleven. Det är ett verktyg för att göra och skriva ut handstilsövningar till eleven. Den andra delen heter Ljuda och när bokstaven trycks ner på tangentbordet hörs bokstavsljudet.

Bokstäverna på skärmen ser ut som de bokstäver man lär sig att skriva för hand. Finns även som app till Ipad

NE

Nationalencyklopedin (​NE)​ är ett av Sveriges mest ansedda kunskapsföretag. De utvecklar och erbjuder kunskapstjänster med ett innehåll som står på vetenskaplig grund och som är såväl åsikts- som värdeneutralt. Skapa dig ett eget inlogg via deras hemsida för att komma åt vår licens oavsett var du befinner dig.

Inlästa läromedel och studiestöd på modersmål

Förskola & Grundskola har ett abonnemang hos Inläsningstjänst. Genom abonnemanget får våra grundskolor fri tillgång till inlästa läromedel och studiestödsmaterial på sitt modersmål.
Där hittar de böckerna de behöver och lägger till dem i bokhyllan. De kan lyssna direkt, eller ladda ner för att kunna lyssna offline. Du kan också använda appen.

Inläst läromedel

Ett inläst läromedel är en ljudversion av den tryckta läroboken. Ljudet blir ett stöd i läsningen för elever med läs- och skrivsvårigheter. Eleven kan lättare ta till sig kunskap genom att lyssna på texten samtidigt som hen tittar på bilder och diagram i den tryckta boken.

Inlästa läromedel hjälper elever att klara sina ämnen medan träningen av läsförmågan får fortsätta vara en parallell process.

Studiestöd på modersmål – ett studiestödsmaterial i ljudboksform

Materialet är kopplat till svenska läromedel och riktar sig till elever som är nyanlända eller endast har nybörjarkunskaper i svenska. En inläsning av lärobokstexten på svenska varvas med en studiehandledning på elevens modersmål.

För närvarande erbjuds studiestöd på modersmål på språken:
arabiska, somaliska, dari och tigrinja. Tjänsten kommer utökas med fler språk efterhand.